Tool · Licenses

Does your venue need a food safety certificate?

Select the type of establishment to find out whether it must be issued a Certificate of Eligibility for Food Safety (food safety eligibility certificate). The result follows Decree 15/2018, which applies in 2026.

Reference result

For reference under the regulations cited, checked 30 September 2026. Not a substitute for advice on a specific file.

A facility that produces or trades in food must hold a food safety eligibility certificate (Article 11, Decree 15/2018), except for the cases in Clause 1, Article 12:

  • small-scale primary production; small-scale preliminary processing; no fixed location;
  • small-scale food trading; trading in pre-packaged food; street food;
  • tools, packaging materials and food containers;
  • restaurants in hotels; collective kitchens not registered in a food business line;
  • facilities that already hold valid GMP, HACCP, ISO 22000, IFS, BRC, FSSC 22000 or equivalent certification.

Facilities not required to obtain the certificate must still meet food safety conditions (Clause 2, Article 12). The certificate is valid for 03 years (Article 37, Law on Food Safety). In 2026, Decree 15/2018 continues to apply because Decree 46/2026 is suspended under Resolution 15/2026/NQ-CP.

See also: Food safety eligibility certificate.

Legal basis

  1. Decree 15/2018/NĐ-CP: Article 11, Article 12 (Clause 1, points a–k; Clause 2), Article 28 (GMP for health supplements), Chapter II (self-declaration, registration of declaration).
  2. Law on Food Safety No. 55/2010/QH12 (consolidated text 61/VBHN-VPQH dated 15/8/2025): Article 34, Article 37 (03-year validity, reissue 06 months before expiry).
  3. Resolution 15/2026/NQ-CP dated 06/4/2026: suspends the effect of Decree 46/2026/NĐ-CP; Decree 15/2018/NĐ-CP continues to apply until the amended Law on Food Safety and its guiding decrees take effect (vfa.gov.vn — Vietnam Food Administration; baochinhphu.vn 08/4/2026). The amended Law on Food Safety had not been passed as of the verification date.